SPELREGELS SCHOOLVOETBAL 2020: GROEP 5 EN 6

Aftrap:
De aftrap wordt genomen door één van de teams in het midden van het veld. Beide teams starten vanaf eigen helft. Er kan direct gescoord worden vanaf de aftrap.

Terugspeelbal:
Een terugspeelbal (gespeeld via een voet) mag niet door de keeper worden opgepakt. Wanneer dit wel gedaan wordt, wordt een waarschuwing gegeven. Bij herhaling van de overtreding volgt een indirecte vrije trap op zeven meter afstand van de achterlijn. Een terugspeelbal die niet via de voet gaat (scheen, knie, bovenlichaam en hoofd) mag wel worden opgepakt.

Achterbal:
De achterbal wordt vanaf de grond genomen binnen het keepersgebied door de bal te passen of te schieten. De achterbal kan zowel door de keeper als door een veldspeler worden genomen.

Hoekschop:
Hoekschoppen worden vanaf de hoekpunten van het speelveld genomen door de bal in te dribbelen of te passen. In beide gevallen, na in dribbelen of inpassen, mag er direct worden gescoord door de speler die de hoekschop neemt. De tegenstander staat minimaal op vijf meter afstand.

Doelpunt:
Na een doelpunt vindt er een aftrap plaats door één van de teams in het midden van het veld. Beide teams starten vanaf eigen helft. Er kan direct gescoord worden vanaf de aftrap.

Uitbal:
Bij een uitbal wordt het spel hervat door in te dribbelen. Nadat de bal is ingedribbeld kan er direct worden gescoord door de speler die indribbelt. Vrije bal: Een vrije bal mag gepasst, ingedribbeld, of geschoten worden.

Overtreding / scoringkans:
Bij een overtreding wordt een vrije bal door de tegenpartij genomen. Bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans zal er een strafschop worden toegekend.

Afstand: De tegenstander staat minimaal op 5 meter afstand bij elke spelhervatting.

Speeltijd 2 x 10 minuten.

Deelname:
Speelgerechtigd zijn teams van jongens en meisjes die in groep 5 en/of 6 zitten van dezelfde basisschool. Er mag per team maximaal 1 kind meedoen die maximaal 1 jaar ouder is (zgn. “zittenblijvers”). Een vertegenwoordiger van de school doet bij het wedstrijdsecretariaat, voorafgaand aan het toernooi, een teamopgave met daarop alle deelnemende spelers/speelsters. In overleg met het desbetreffende district kunnen maximaal 2 scholen samengevoegd worden om één schoolvoetbalteam te vormen.

Keepersgebied:
Het advies luidt om het keepersgebied te markeren op 7 meter van de achterlijn met twee afwijkende kleur pionnen. Het keepersgebied geeft aan tot waar de keeper de bal in de handen mag hebben en tot waar de achterbal genomen mag worden.

Begeleiding:
De wedstrijd staat onder leiding van een spelbegeleider. De spelbegeleider staat niet in maar langs het veld en neemt bij het onjuist toepassen van de spelregels een beslissing en legt de spelregels uit aan de spelers. Indien nodig mag de spelgebegeleider wel het veld in bewegen.
Balmaat:
De KNVB adviseert om met een balmaat 4, van 290 gram, te spelen.

Rituelen:
Spelers schudden voorafgaand aan de wedstrijd handen met elkaar en geven elkaar na afloop een high five als dank voor een leuke wedstrijd.

Strafschop (7 meter):
Tijdens de wedstrijd wordt een strafschop alleen gegeven bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans.